top of page

Na 9 maanden in de buik is het tijd voor de bevalling

_edited.jpg

waar wil jij bevallen?

Thuis of in het ziekenhuis

Je bedenkt je hoe de bevalling zal gaan en leeft er naar toe. Zo ook je kindje. Hij heeft ook die 9 maanden nodig om klaar te zijn voor misschien wel de eerste grote reis van zijn leven. Tijdens je zwangerschap sta je onder controle van de verloskundige of de gynaecoloog. Heb je al een idee of je thuis wil bevallen of toch liever in het ziekenhuis? Of misschien moet je wel in het ziekenhuis bevallen omdat je een medische indicatie hebt.

​

Tijdens een thuisbevalling assisteer ik de verloskundige. Ik sta de barende bij door te ondersteunen tijdens de weeën. Ook zet ik de kruiken en kleertjes klaar voor de baby en reik de verloskundige haar benodigdheden. Ook ruim ik na de bevalling de kraamkamer op en begeleidt met de eerste voeding van de baby. 

 

Mocht je bevallen in een van de ziekenhuizen van Nijmegen dan helpt een collega van het ziekenhuis je en zie ik jullie wanneer jullie weer naar huis mogen. 

​

bevalling

Thuiskomst

na de bevalling

Als je in het ziekenhuis bent bevallen en alles gaat goed met moeder en kind dat mogen jullie naar huis. Dit kan heel spannend voelen. Daarom is het fijn om te weten dat ik er zal zijn als jullie thuiskomen. Mocht je in de nacht thuiskomen dan is er een overleg moment tussen jullie, als gezin, mij en de verloskundige of het nodig is dat ik meteen kom. Anders kunnen we ook afspreken dat ik er in de ochtend al vroeg ben. 

Image by Kayla Maurais
baby-sleeping-while-covered-white-coat-8

wat staat je te wachten

Kraamweek

Zodra je baby is geboren is je kraamweek begonnen. Het genieten, het hechten met je baby maar ook het herstellen.

De eerste dagen zul je merken dat het fijn is om veel te rusten. Je lichaam moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Maar ook je baby heeft veel rust nodig. Er zijn veel veranderingen voor je baby, dat kost veel energie. 

Door de zorg voor moeder en kind in de gaten te houden en eventueel de zorg rondom andere kinderen en het huishouden op me te nemen kun je weer goed op krachten komen. 

​

Zorg voor moeder en kind gaat voor alles. Denk hierbij aan:
* het begeleiden met de borstvoeding

* de controles bij moeder en kind
* het geven van adviezen rondom de 
verzorging en hechting van jullie baby 

* begeleiden van het de hechting tussen oudere broertjes en/of zusjes  en de baby

kraamweek

Mijn doel is om jullie een onvergetelijke kraamtijd te bezorgen, zodat jullie met een goed gevoel terug kunnen kijken op misschien wel de mooiste en belangrijkste week van jullie leven.

Verzekering

it's all about the money

Kraamzorg wordt in Nederland betaald vanuit de basisverzekering. Er geldt een eigen bijdrage van €4,50 per uur. In sommige gevallen wordt deze eigen bijdrage (gedeeltelijk) vergoed, kijk dus goed naar je zorgverzekering als je zwanger bent. Misschien loont het de moeite om over te stappen aan het einde van het jaar. 

Kraamzorg Anke werkt samen met alle zorgverzekeraars. 

Image by Sincerely Media
vergoeding
bottom of page